Jövőkutató jóslatai - Varga-Márfy Kft www.digihigi.hu

Tartalomhoz ugrás

Jövőkutató jóslatai

Egyebek
ÍME EGY JÖVŐ KUTATÓ JÓSLATAI: GYÖKERESEN MEGVÁLTOZIK AZ ÁLTALUNK ISMERT ÉLET, MÉG EBBEN AZ ÉVSZÁZADBAN!
Raymond Kurzweil neve sokak számára ismerősen csenghet, a világhírű író, feltaláló és jövőkutató ugyanis a lehetséges és valószínűsíthető jövővel, az ezzel kapcsolatos nézetekkel és mítoszokkal foglalkozik, nem is akármilyen sikerrel.
147 előrejelzéséből eddig 115 teljesen igaznak, 12 igaznak, 17 részben igaznak, és mindössze 3 olyan volt, ami tévesnek bizonyult. Ez alapján Raymond 86% valószínűséggel tudja megállapítani, hogy mire számíthatunk a jövőben. Sikerei egészen odáig repítették őt, hogy a Google 2012 decemberében felvette Kurzweilt a teljes munkaidős alkalmazottai közé, most pedig az ő jóslataira hagyatkozva megmutatjuk, hogy mire is számíthat a világ 2099-ig...


( Raymond Kurzweil (Queens, New York, Amerikai Egyesült Államok, 1948. február 12. –) amerikai feltaláló, író. Az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés és az elektronikus billentyűs hangszerek úttörője. Több könyve jelent meg egészség, mesterséges intelligencia, transzhumanizmus és technológiai szingularitás témakörökben. )

1. 2025: Az emberiség 'legyőzi' a halálos betegségek mintegy 95%-át. Az öregedési folyamat lelassul vagy akár vissza is fordítható.

2. 2030: A számítógépek mérete egyre kisebb lesz, és nagy valószínűséggel már akár a ruhánk részévé is válhat.
Új világkormány alakul, ami az egész emberiség jogait képviseli. 2020-tól az emberi test egy új formája jelenik majd meg, mely a nanotechnológián alapul majd. A reklámügynökségek teljesen személyes, emberhezszóló hirdetéseket sugároznak majd a modern audiocsatornákon keresztül.

3. 2035: A repülőket és az autókat 100%-ban számítógép vezérli majd. A nanotechnológiának a segítségével új felfedezések kezdődnek az emberi agy működésének terén.

4. 2037: Lehetővé válik az emberi agy számítógéppel történő modellezése. A 2020-as évek végére megjelenik a mesterséges intelligencia, amely már képes lesz az agy különböző feladatainak ellátására.

5. 2039: A mesterséges intelligencia olyan gondolkodással bír majd, mint az emberi agy. A virtuális valóság eléri azt a szintet, hogy nehéz lesz megkülönböztetni a fizikai valóságtól. A nanotechnológia széles körben eltejed majd az egészségügyben. A nanotechnológia ezáltal radikálisan megváltoztatja a világ gazdaságot. A nano robotok képesek lesznek bejutni a sejtekbe, hogy eltávolítsák az ott található "hulladékot". Ezzel a szervezetnek bizonyos folyamatai szükségtelenné válnak.

6. 2040: Képesek leszünk az agyunkat összekötni az internettel, és a testünket fizikai és virtuális valóságba vetíteni különösebb gond nélkül. A virtuális valóság eszközei eltűnnek. A nanotechnológia segítségével közvetlenül tudjuk majd beültetni ezeket az agyunkba. Az emberi agyba ültetett nano-gépek segítségével jelentősen fejlődnek majd az agyunk kognitív funkciói. Az emberek képesek lesznek telepatikusan összekapcsolódni egymással a vezeték nélküli hálózatokon keresztül. Lehetőségünk nyílik a személyiség és az emlékek megváltoztatása. Az emberi test új formája jelenik majd meg: képesek leszünk kényünk-kedvünk szerint változtatni a külsőnkön.

7. 2042: A nem biológiai intelligencia meghaladja az emberi intelligencia képességeit. Az emberek az idejük nagy részét a virtuális valóságban töltik majd, ahogy azt a Mátrix filmekben is láthattuk. A nanorobotok még szélesebb körben elterjednek.
8. 2045: A robot-testrészekkel "felturbózott" emberek teljesen hétköznapivá válnak. Egy számítógép intelligensebb lesz, mint az összes ember együttvéve. Technológiai szingularitás veszi kezdetét, vagyis a mesterséges intelligencia meghaladja az emberi intelligencia szintjét, és ezzel a legokosabb életformává válik a Földön. Ez a szingularitás egyúttal örökre megváltoztatja az emberiség történelmét. Többé nem tudjuk majd megkülönböztetni az embereket a gépektől.

9. 2045 - 2099 A Föld egy óriási számítógéppé változik. Azok a személyek, akik továbbra is meg akarják majd tartani az 'emberi formájukat', speciális, erre kijelölt zónákban fognak élni. A fénysebesség már nem korlátozza többé az emberiséget. A fejlett mesterséges intelligencia a Föld határait átlépve előbb az egész naprendszerre, majd később a távoli galaxisokra is kiterjeszti a hatókörét. A csillagok, a bolygók és a meteoritok olyan strukturált anyaggá alakulnak, amelyen lehetséges lesz az élet kialakítása. 2099-re a technológia elég fejlett lesz hozzá, hogy akár bolygó méretű számítógépeket és szuper-rendszereket hozzunk létre.

Te milyennek tartod ezt a jövőt! Jó lesz majd a következő három négy generációnak egy ilyen világban élni?

Kilenc vállalkozást alapított a karakterfelismerés, a zene szintézis, beszédfelismerés, olvasás technológia, virtuális valóság, üzleti befektetés, gyógyszer szimuláció, és kibernetikus művészet területeken.

2002-ben beiktatták az Egyesült Államokbeli Találmányügyi Hivatal (United States Patent and Trademark Office) híres feltalálók nemzeti listájába (National Inventors Hall of Fame). Megkapta az Egyesült Államok legnagyobb, $500 000 értékű feltalálási és újítási díját, a Lemelson-MIT díjat és az 1999-es nemzeti technológiai medált (National Medal of Technology), az USA legmagasabb technológiai díját.

Kurzweil a halhatatlanság elérését lehetővé tehető technológiák lelkes szószólója. Szerinte nanorobotok segítségével az emberi test bármeddig karbantartható lesz. Mivel ezek a robotok még nem léteznek, azt ajánlja, hogy „250 fajta kiegészítővel, 8-10 pohár vízzel, és 10 csésze zöld teával” tartsuk karban magunkat a feltalálásukig.

A Google 2012 decemberében felvette Kurzweilt teljes munkaidős alkalmazottai közé, aki műszaki igazgatóként a gépi tanulás és a nyelvfeldolgozás területén dolgozik. A Google társalapítója Larry Page és Kurzweil egy mindössze egyetlen mondatot tartalmazó munkaköri leírásban állapodtak meg: tegye lehetővé a Google számára a természetes nyelv megértését.

Könyvei:
Az intelligens gépek kora (The Age of Intelligent Machines (1990)
A 10%-os megoldás az egészséges élethez (The 10% Solution for a Healthy Life) (1994)
A spirituális gépek kora: Amikor a számítógépek túllépnek az emberi intelligencián (The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligence) (2000)
Fantasztikus utazás: Élj elég sokat ahhoz, hogy örökké élhess (Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live Forever) (2004)
A szingularitás küszöbén (The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology) (2005, magyarul: 2013)

Kurzweil a társszerzője a 2002-ben megjelent Spirituális gépek lennénk?: Ray Kurzweil és az erős MI kritikusai (Are We Spiritual Machines?: Ray Kurzweil vs. the Critics of Strong A.I.) című könyvnek. Szintén ő írta a 2003-ban megjelent Virtuális emberek (Virtual Humans) című mesterséges személyiségekkel foglalkozó könyv bevezetőjét, és együttműködött az Our Lady Peace nevű kanadai együttessel Spirituális gépek (Spiritual Machines) című albumuk elkészítésében.

Mesterséges intelligencia:
Elképesztő gyorsasággal fejlődik a technológia, a hétköznapi ember már réges régen nem tud vele lépést tartani. Nagyon rég elléptünk attól, hogy az ember le tudja követni azokat az információkat, pláne összefüggéseket tudjon felfedezni köztük, amire a számítógépek napról napra egyre gyorsabban képesek.

A neves technológiai cégek figyelme a deep learning felé fordul.  A Facebook új munkatársa a New York University professzora, Yann LeCunn, aki a mesterséges-intelligencia labort fogja vezetni a Facebooknál.

Napjaink talán legnagyobb, legbefolyásosabb és leggyorsabban fejlődő cége a Google. És ez a cég nem másra költ el több mint 500 millió dollárt, hogy megvegye a DeepMind nevű, mesterséges intelligenciával foglakozó céget.

2012 óta a Google munkatársa Raymond Kurzweil futurista, aki az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés úttörője. Több könyve jelent meg mesterséges intelligencia, transzhumanizmus, technológiai szingularitás témakörében.

1968-ban, 20 évesen adta el első vállalkozását, ami középiskolásoknak ajánlott felsőoktatási intézményt egy 200 kérdésből álló kérdőív alapján. Kilenc vállalkozást alapított a karakterfelismerés, a zene szintézis, beszédfelismerés, olvasás technológia, virtuális valóság, üzleti befektetés, gyógyszer szimuláció, és kibernetikus művészet területeken.

2005-ben Bill Gates őt nevezte a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósoló személynek.

2001-ben megjelent A gyorsuló eredmények törvénye c. esszéjében a következőt írja:

A technológia történelmének elemzése rámutat arra, hogy a technológiai változás exponenciális szemben a jelenlegi „intuitív-lineáris” nézetekkel. Ezért a 21. században nem 100 évnyi, hanem – a jelenlegi ütemmel – 20.000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni. A fejlődés haszna, eredményei is, mint a chipsebesség és költséghatékonyság szintén exponenciálisan fognak növekedni. Még az exponenciális növekedés is exponenciálisan fog növekedni. Pár évtizeden belül a gépi intelligencia meg fogja haladni az emberi intelligenciát, és ez a Szingularitáshoz fog vezetni: olyan gyors és alapvető technológiai változásokhoz, amely szakadást fog létrehozni az emberi történelemben. Az esemény következményei olyan, jelenleg elképzelhetetlen jelenségek lesznek, mint a biológiai – nem-biológiai intelligencia keveredése, halhatatlan, szoftver alapú emberek, végül pedig egy hihetetlenül magas szintű intelligencia, amely fénysebességgel terjed az univerzumban.

A másik dolog, amire rengeteg pénzt költött a Google a robottechnológia volt. Andy Rubin, aki az Android-projekt vezetője volt kijelentette, hogy mostantól robotokkal akar dolgozni.

A Google 2013-ban megvett 8 robotikával, szenzorokkal, automatizálással foglalkozó céget.

És most, hogy kicsit megnyugtassák a több ezer felhasználót bejelentették, hogy etikai bizottságot alapítanak és nem akarják rossz célokra használni a DeepMind technológiát.

Forrás: http://www.debrecen-portal.hu, Wikipédia
Vissza a tartalomhoz